Regnvandshåndtering
Regnvandshåndtering
Regnvandshåndtering
Relevant ansøgning til myndighederne
Ansøgning til faskiner og regnvandsbed
Er du i processen med at bygge nyt eller bygge til? Og har det vist sig, at det ikke er muligt at overholde afløbskoefficienten, som gælder for den pågældende kommune?
Så vil det kræve, at du får lavet en vurdering og beregning af, hvordan regnvandet på din grund skal håndteres.
Flere muligheder for regnvandshåndtering
Der er flere muligheder for at håndtere regnvandet - f.eks. kan man etablere faskiner (midlertidigt vanddepot), bassiner, vandtanke og vandbremse (ved yderlige investering i ekstra rørføring og rensning er der mulighed for at genbruge regnvandet til toilet og vaskemaskine).
En faskine anvendes ofte til nedsivning af regnvand. Derfor undersøges det om området egner sig til nedsivning. Hvis området egner sig til nedsivning, så kræver det, at der bliver udarbejdet en separat ansøgning til kommunen omkring dette.
I det tilfælde at afløbskoefficienten ikke kan overholdes og det ikke er muligt at etablere en faskine eller et bassin, så er det et krav fra kommunen, at der etableres en vandbremse.
Din ansøgning omfatter
- Ansøgning om faskiner til kommunen
- Beregning, faskine/vandtank
- Vurdering af løsning og hvorvidt der må forventes krav om regnvandsbremse eller bassin
- OBS: tegninger (faskine/vandtank) udarbejdes kun ifm. projektering
- OBS: det kan være nødvendigt at få udarbejdet en geoteknisk undersøgelse
Se her, hvor i byggeprocessen ydelsen anvendes
Typisk tages der fat i regnvandshåndteringen i byggeprocessens fase "3. Ansøgning" i og med vi skal informere kommunen.
Ansøgningen er primært relevant når:
- du skal have en tilbygning
- du skal have en ny 1. sal og
- du skal have bygget nyt
Er du på forkant kan du spare gode penge
- Hvis projektet fra start tager højde for regnvandshåndtering kan det være muligt at indtænke løsninger ift. belægning eller haveanlæg m.m.
- Faskiner: Pris ca. 25-35.000 kr.
- Regnvandsbremse eller bassin: Pris ca. 40-100.000 kr.
Hvorfor faskiner og regnvandsbed?
Som privat boligejer har du pligt til at håndtere det regnvand der lander på din grund, da regnvandet ikke bare kan udledes i den offentlige kloak. Derfor er der i de fleste kommuner krav om, at du skal kunne dokumentere, at du overholder din maksimale afledningsret.
Viser det sig, at din befæstelsesgradsberegning overskrider kommunens krav til afløbskoefficienten (maksimale afledningsret), så har du andre muligheder for at håndtere det regnvand, der lander på din matrikel.
Du kan nemlig lave lokal afledning af regnvand, som eksempelvis nedsivning gennem jorden (faskine), udledning til et vandbassin på din grund eller der kan etableres et regnvandsbed.
En faskine anvendes også ofte til nedsivning af regnvand. Derfor vil man undersøge om matriklen egner sig til nedsivning. Hvis området egner sig til nedsivning, kræver det, at der bliver udarbejdet en separat faskineansøgning til kommunen omkring dette.
I det tilfælde at en faskine ikke er løsningen, så vil det være nødvendigt at undersøge andre muligheder så som nedgravning af en regnvandstank med tilkoblet vandbremse.
Gør tingene i den rigtige rækkefølge!
Faskiner, bassiner og vandbremser er ikke en ekstra omkostning man har lyst til at stå med til sidst i et byggeprojekt - specielt hvis man også har etableret en ny have. Etablering af afledning af regnvand kan koste fra 25.000 kr. og helt op til 100.000 kr., hvis det bliver nødvendigt med faskiner eller en vandbremse.
Det er derfor en god ide at sikre, at disse beregninger er lavet tidligt i byggeprocessen, så arkitekten og en eventuelt tilknyttet have- og landskabsarkitekt kan indtænke de bedste løsninger. Der kan være gode penge at hente ved at gøre tingene i den mest optimale rækkefølge!
Timepris kr. 1.500,- inkl. moms
Prisen ligger fra 9.000 til 10.500 kr. inkl. moms og afhænger af bygningen og de forhold der skal afklares på matriklen.
Byggeteknik, energi og miljø
Bygningskonstruktør, Bygningssagkyndig, Energikonsulent, Certificeret brandrådgiver og Snedker
Jesper Stensen
M: 24 42 74 12
E: js@m4arkitekter.dk
Anders Weitling Jantzen
M: 40 20 51 35
E: aj@m4arkitekter.dk
Bygningskonstruktør
Mads Rasmussen
M: 40 20 28 19
E: mr@m4arkitekter.dk
Bygningskonstruktør
praktikant
Carsten Lautritsen
E: cl@m4arkitekter.dk