Projekt
Projekt
Projekt
Grundlaget for det videre byggeforløb
Professionel sparring giver dig en tryg byggeproces
m4 Arkitekter hjælper dig gerne med dit projekt, projekteringen af byggeriet og den efterfølgende byggeaftale.
I "Projektfasen" overgår dit projekt fra de mere kreative faser til de byggetekniske faser. Det er nu, at vi igangsætter den detaljerede planlægning af dit byggeprojekt. Derfor starter vi også med et opstartsmøde hos dig, hvor både arkitekt og bygningskonstruktør deltager.
Med vores projektrådgivning er målet at sikre dig et informationsrigt og problemfrit projekteringsforløb.
Derfor udarbejder vi en samlet plan og relevante materialer for projektet, som er lige til at gå til for håndværkerne/entreprenøren. Projektplanen har til formål at eliminere tvivlsspørgsmål tidligt og under processen. Dette materiale omtales ofte som “Udbudsmateriale”.
Projektrådgivningen giver dig de bedste forudsætninger for at budget og tidsplan bliver overholdt – og et byggeri uden store bekymringer.
1. Opstartsmøde
Planlægningen af dit byggeri starter med et fælles møde. Opstartsmødet er meget afgørende og afholdes på byggeadressen og har ofte en varighed på 2-4 timer afhængigt af projektets størrelse og kompleksitet.
På mødet vil arkitekt og konstruktør gennemgå omfanget af din renovering / udbygning / nybyggeri med dig og indhente informationer, mål, forhold, valg m.m. der anvendes i det videre arbejde.
Ud over at der tages stilling til det aktuelle projekt vurderes det også, om du med økonomisk fordel kan vælge at inddrage andre eksisterende fejl og mangler, der måtte være på den eksisterende bygning, i den samlede løsning.
Efter opstartsmødet fremsender vi et fyldestgørende notat, som beskriver hvordan vi håndterer opgaven. Med opstartsmødet er vi klar til at igangsætte selve projekteringen, som blandt andet omfatter tegninger og arbejdsbeskrivelser.
De overordnede linjer lægges for det videre forløb
I forhold til hvad vi gennemgår på opstartsmødet kan nævnes:
- Vi vurderer, hvor meget der skal renoveres eller udbygges (tilbygning / 1. sal)
- Vi gennemgår de enkelte rum og bygningsdele
- Vi drøfter fordele og ulemper ved de ønskede materialevalg og påvirkningen på boligens indeklima
- Vi gennemgår de tekniske installationer, som håndtering af dræn, kloak, regnvandshåndtering, varmeinstallationer (varmefordeling ved radiator og/eller gulvarme samt opvarmningsenhed), vandinstallationer og elinstallationer
- Vi drøfter, hvordan vi kan sikre et godt indeklima i din bolig, som eksempelvis akustikløsninger, potentielle problemer temperatur-regulering og behovet for automatisk udluftning og solafskærmning
- Vi vurderer mulighederne for energioptimering og forbedringer, der giver mening på bygningsdele og installationer i forbindelse med din renovering, ombygning eller tilbygning
- Vi gennemgår bygningen for eventuelle skader og fejl, som bør medtages når nu man er i gang med at renovere, ombygge eller tilbygge
- Håndtering af samarbejder mellem tredjeparts rådgivning som for eksempel landinspektør, geotekniker, ingeniør, brandrådgiver, indretnings- og/eller havearkitekt, belysningsrådgiver og arkitekter og ved nedrivning af større bygninger, certificeret miljørådgiver
- Til sidst på mødet opmåles ejendommen og fotoregistreres ift. dokumentation og brug for udarbejdelse af tegningsmateriale og beskrivelser for det videre forløb
2. Byggetegninger, entreprise- og arbejdsbeskrivelser
Byggetegninger og entreprise- og arbejdsbeskrivelserne er et omfattende materiale, der danner grundlag for et entydigt udbudsmateriale.
Vores erfaring er, at det er vigtigt at udarbejde tegningsmaterialer, som alle forstår - både bygherre, håndværker og entreprenør. Det kræver ofte flere tegninger og tilhørende arbejdsbeskrivelser, men det mindsker risikoen for misforståelser og giver en smidigere byggeproces.
Vi arbejder i et 3D-program (Revit), hvor alt kan præsenteres fra flere vinkler og således giver en god forståelse for, hvad der kan lade sig gøre. Ved at arbejde på denne måde fanger vi eventuelle fejl tidligt i processen, hvilket sikrer den videre proces i forhold til løsninger og økonomi.
Flere af de tegninger der udarbejdes er afspejler også krav fra kommunerne ifm. færdigmeldingen, som du kan læse mere om i fasen "7. Færdigmelding" (link).
OBS: Dette er dog kun relevant for de projekter, der kræver en byggetilladelse.
Tegnings- og beskrivelsessættet omfatter flere dele
Når vi overordnet taler om tegnings- og beskrivelsesmaterialer, så drejer det sig om:
1. Tegninger af eksisterende forhold,
2. Tegninger der viser, hvor der er laves forandringer på eksisterende bygning og endelig
3. Tegninger af det fremtidige resultat
NB: For alle tegninger og beskrivelser gælder, at de kun udarbejdes, hvor m4 Arkitekter vurderer, at det er relevant ift. projektet.
Nedenfor er oplistet væsentlige punkter, der udarbejdes.
Eksisterende forhold
- Byggetegninger: Bygningens eksisterende forhold
- Situationsplaner: Bygninger, deres udformning og disponering på matriklen
- Plantegninger: Bygningens etager (eks. kælder, stue og 1. sal), disponering af etagerne, de enkelte rum og deres størrelse samt placering af trapper inde og ude, døre og vådrum (eks. bad, wc, bryggers og køkken)
- Facadetegninger: Bygningens højde og placering af døre/vinduer, kviste, ovenlysplaceringer, udsmykning (eks. gesimser, stik, skråsten og udhæng), udhæng, trapper, gelænder m.m.
Forandring og nedbrydning
Der udarbejdes nedbrydningstegninger og forklaringer alle de steder hvor det er besluttet, at der skal nedbrydes: på matriklen, ejendommen, bygninger eller bygningsdele. Nedbrydningerne angives/indtegnes f.eks. på:
- Facadetegninger
- Plantegninger og
- Situationsplaner
Fremtidige forhold
- Byggetegninger: Ændringer på eksisterende forhold
- Situationsplaner: Ændringer på bygningens udformning og disponering på matriklen
- Plantegninger: Ændringer på plan/etager, etablering/blænding af vinduer og dørhuller, efterisolering, ændring af loft og gulvopbygning, indretning af rum, bad, køkken og bryggers, placering af nye vægge, placering af nye bæringer og søjler, placering af radiatorer, ventilationsudsugning, aftræk og ventiler (udluftningsløsninger)
- El-planer: Disponering og placering af afbrydere og stikkontakter, lampeudtag, udvendige lamper, stik, røgalarmer, lysdæmpere, internet, antennestik, strøm til ventilation, tekniske installationer som gasfyr, varmepumper m.m. (ikke hvordan ledningerne trækkes)
- Maler-planer: Hvilke rum, bygningsdele, overflader m.m. der skal behandles. Herunder trapper, gelænder, lysninger, døre, gerigter, paneler, vinduesrammer, plader, radiator-skjulere m.m. Evt. montering af stuk, rosetter og krummelurer
- Kloak-planer: Placering af regnvandsledninger, spildevand, brønde, dræn, sandfangsbrønd, spule- og pumpebrønde, vandlås, toilet, gulvafløb, vask, riste, faldstammer, nedløbsrør, højvandslukker. Eksisterende ledninger, ledninger der sløjfes og ledninger der etableres (uden rørdimensioner og fald på ledninger/rør)
- Vand og varme (VVS): Princip for rørføring og placering af radiator-fordeler, shunt, stigerør, opvarmningsenhed (gas, fjernvarme, olie og varmepumpe, vandvarmer/beholder og veksler) (viser ikke rørdimensioner og -type, samt materialer - dette fortages af en autoriseret VVS-installatør ved større renoveringer)
- Opstalter: disse tegninger laves af badeværelser og køkkener og viser placering af sanitet, amartur, spejle, bruseniche, vægge, døre, udsugning, afløb, fald på gulv mod afløb. Dette kan eks. også omfatte en New Yorker-væg, vasketøjsskakt, reol, bænk, radiatorskjuler og andre specielle løsninger udført af eks. en snedker
- Facadetegninger: Ændringer på eksisterende forhold, som også angivet under plantegninger
- Detaljetegninger: Her zoomes der ind på udvalgte og væsentlige bygningsdele for herved at vise, hvordan lag opbygges og knudepunkterne udføres
Generel entreprisebeskrivelse
Der bliver udarbejdet en omfattende "Generel entreprisebeskrivelse" til entreprenøren og håndværkerne, som kort forklaret opstiller omfattende krav og regler for håndtering af byggeriet - herunder kan bl.a. nævnes: ingeniørprojekt, planlægning og styring, materialehåndtering, nedrivning og affaldshåndtering, arbejdsmiljø og tilsyn.
Projektbeskrivelse
I forbindelse med tegningsmaterialet udarbejdes der specifikt arbejdsbeskrivelser til dit projekt/byggeri, som tillæg til den generelle beskrivelse.
I projektbeskrivelsen finder vi også en oversigt over de kontaktpersoner der er tilknyttet projektet.
3. Materialeliste
Materialelisten er en komplet oplistning af alle de materialer, som skal anvendes i dit byggeri (eks. alle bygningsdele og overflader) fra gulv, til bordplader, toiletbræt, håndtag osv.
Materialelisten er vigtig at du som bygherre bruger tid på. Mange bliver overrasket over, hvor mange valg, der skal træffes i forbindelse med byggeriet. Vi kan hjælpe dig med anbefalinger, men det er i sidste ende dig, som tager beslutningen.
Eksempel: Valg af et flisegulv er mere omfattende end de fleste tror. For eksempel skal du vælge:
- Størrelse på flisen
- Flisens tykkelse og anvendelse
- Hvilken producent du ønsker
- Udlægningsmønsteret
- Fuge-bredde og farve
- Sokkel-flise og højde
Materialer drøftes allerede fra start på Ide-workshoppen til vi til sidst sender projektet i udbud til entreprenør og håndværker.
I projektfasen fase udarbejder m4 Arkitekter et udkast til en materialeliste - baseret på de løbende drøftelser med dig samt materialer, som vi i øvrigt måtte anbefale.
Denne materialeliste fremsendes til dig, bygherren, til gennemgang for justering og tilføjelser. Du skal med andre ord træffe materialevalg og sikre at materialelisten indeholder det, som du ønsker skal indgå i dit byggeri.
Materialelisten indeholder ikke tekniske specifikationer, men kun producentnavn, farve, type(r) og evt. link og foto hvis de findes. En entydig og afklaret materialeliste sikrer, at du får den rigtige pris på dit byggeri, da entreprenør og håndværker kan tage højde for alle parametre i deres endelig pris.
Materialelisten udarbejdes specifikt til dit projekt
Der bliver lavet en materialeliste generelt for byggeriet, som opdeles i udvendig/indvendig.
Udvendig
Den udvendige materialeliste opdeles primært i forhold til bygningsdele
- Facademateriale, puds og farve, udsmykning, sålbænk etc.
- Tagbelægning, tagrender, nedløb etc.
- Vinduer og døre, hængsler, farve etc.
- Trapper og gelænder, hegn, udvendige lamper, porte etc.
Indvendig
Den indvendige materialeliste defineres for boligen generelt og for bygningsdele og rum
- Hvilke døre der skal være i boligen
- Hvilket tapet, farve, fodpaneler, hvilke gulve skal der være i boligen
- Dørhåndtag, vinduesplader, spots etc.
- Hvert rum bliver udspecificeret ift. valg af eks. andre overflader og inventar, der kunne være en anden farve eller skabstype
Komplet beskrivelse til udførelse og udbud
Når alle ovenstående punkter, byggetegninger, entreprise- og arbejdsbeskrivelser samt materialeliste er udarbejdet og samlet, så kalder vi dette et "Komplet udbudsmateriale".
Det komplette udbudsmateriale kan nu anvendes til at sende projektet/opgaven i udbud og indhente sammenlignelige tilbud fra forskellige udvalgte og bydende entreprenører og håndværkere.
Byggeprocessens 7 faser
Skal vi kontakte dig?
Det er helt uforpligtende og vi kontakter dig inden for 24 timer på alle hverdage
Arkitektteamet
Arkitekt MAA
Thomas Hjort
M: 24 88 31 57
E: th@m4arkitekter.dk
Arkitekt, Cand.Arch.
Julie Holk
M: 40 20 04 82
E: jh@m4arkitekter.dk