Befæstelsesgrad
Befæstelsesgrad
Befæstelsesgrad
Kommunale krav til regnvand afklares
Går du med tanker om at bygge til eller bygge nyt hus, så er vigtigt at huske på, at det i de fleste kommuner i dag et krav at få lavet en befæstelsesgradsberegning.
Derfor anbefaler vi, at du får styr på denne beregning.
På grund af klimaforandringer og fordi flere ledninger kobles til de gamle systemer, bliver de offentlige kloakker presset. For at undgå dette, stilles der stadig større krav til den enkelte boligejer.
Fra de fleste kommuner er det således blevet et krav at få undersøgt, om der ledes for meget regnvand til det offentlige kloaksystem. Hvis kommunen kræver, at dette skal eftervises, skal der udføres en afløbskoefficient-beregning.
Kommunale krav til regnvand
- Der skal laves en analyse af din grunds overflader og hvor tætte disse overflader er.
- Desuden skal der laves en beregning af, hvor meget vand der ledes til den offentlige kloak - en beregning af afløbskoefficienten.
Se her, hvor i byggeprocessen ydelsen anvendes
Typisk beregnes befæstelsesesgraden i byggeprocessens fase "3. Ansøgning" i og med vi skal kunne vise om de kommunale krav overholdes.
Befæstelsesberegning anvendes denne primært når:
- du skal have en tilbygning
- du skal have en ny 1. sal og
- du skal have bygget nyt
Beregning af befæstelsesgrad omfatter
m4 Arkitekter udarbejder afløbskoefficientberegning og overholdes afløbskoefficienten ikke for den pågældende kommune, så er næste skridt at undersøge mulighederne for ”Regnvandshåndtering”. Herunder Regnvandsbremse og faskine.
Hvorfor beregne befæstelsesgraden?
Da langt de fleste - hvis ikke alle - helårsboliger i Danmark har en tilslutningstilladelse hos en kommune, så er det via denne tilladelse, at man rent praktisk vil regulere afledning af regnvandsmængderne.
I praksis betyder det, at der fra kommunen fastsættes en maksimal befæstelsesgrad eller alternativt en maksimal vandføring, hvis befæstelsesgraden alligevel overskrides.
Den maksimale befæstelsesgrad angiver, hvor stor en andel af et areal (dvs. en bygning, grund, matrikel eller et område), der må have tætte overflader, som afledes til kloak.
Reguleringen har ingen konsekvenser for allerede eksisterende byggeri - den har kun konsekvenser ved nybyggeri og tilbygninger.
Årsagen til dette er, at kommunernes regelsæt for maksimal befæstelsesgrad indtil videre KUN gælder fremadrettet.
Hos m4 Arkitekter har vi hjælper vi dig gerne med at få styr på beregningerne. Vores byggetekniske team har stor erfaring med denne typer beregninger og kan desuden tilbyde god rådgivning om håndtering af regnvand.
Byggeteknik, energi og miljø
Bygningskonstruktør, Bygningssagkyndig, Energikonsulent, Certificeret brandrådgiver og Snedker
Jesper Stensen
M: 24 42 74 12
E: js@m4arkitekter.dk
Anders Weitling Jantzen
M: 40 20 51 35
E: aj@m4arkitekter.dk
Bygningskonstruktør
Mads Rasmussen
M: 40 20 28 19
E: mr@m4arkitekter.dk
Bygningskonstruktør
praktikant
Carsten Lautritsen
E: cl@m4arkitekter.dk